Δισκοπάθεια – Δισκοκήλη

diskokhlh

Η δισκοπάθεια και η δισκοκήλη δεν είναι η ίδια πάθηση. Δισκοπάθεια ονομάζουμε την απώλεια της δομικής ακεραιότητας του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Δισκοκήλη ονομάζουμε την προβολή ή εξώθηση του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου εκτός αυτού.

Επιδημιολογία

Έως και το 39% των περιπτώσεων χρόνιας οσφυαλγίας συνδέονται αιτιολογικά με ενδοδισκική εκφύλιση

Παθογένεια

Η δισκοπάθεια (ενδοδισκική εκφύλιση) ξεκινάει όταν οι ινώδεις δακτύλιοι τραυματίζονται και σπάνε. Αυτό μπορεί να γίνει με την άρση μεγάλου βάρους που θα πιέσει τους δίσκους πέρα από τα όριά τους. Αν η άρση βάρους γίνει με τον κορμό σκυμμένο εμπρός (σε κάμψη) ή και σε στροφή, τότε το βάρος δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στους δίσκους και οι πιθανότητες να τραυματιστούν και να σπάσουν κάποιοι από τους ινώδεις δακτυλίους πολλαπλασιάζονται.

Σιωπηρή απειλή για τους δίσκους αποτελεί το λεγόμενο «επαναλαμβανόμενο μικροτραύμα». Εδώ έχουμε φυσιολογικά φορτία, τα οποία όμως δεν κατανέμονται ομοιόμορφα στη σπονδυλική στήλη και στους δίσκους λόγω κακής στάσης στην εργασία, στις δουλειές του σπιτιού, στην οδήγηση. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και φυσιολογικά φορτία μπορούν να προκαλέσουν ενδοδισκική εκφύλιση σε βάθος χρόνου.

Εκτός από την στάση του σώματός μας, η κακή φυσική κατάσταση, οι δονήσεις, το κάπνισμα, η φτωχή διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος, κληρονομικοί και άλλοι παράγοντες μπορούν αθροιστικά να εντείνουν το μικροτραύμα των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Από την δισκοπάθεια στη δισκοκήλη
Όταν το τζελ του πηκτοειδούς πυρήνα εισχωρεί ανάμεσα στις ρωγμές των τραυματισμένων ινωδών δακτυλίων και «φουσκώνει» μια μεριά του δίσκου προς τα έξω, τότε έχουμε προβολή (κήλη)μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αν το υλικό του πυρήνα διαπεράσει τις στοιβάδες των δακτυλίων τότε το φαινόμενο ονομάζεται πρόπτωση μεσοσπονδυλίου δίσκου, ενώ αν υλικό του πυρήνα βγει εντελώς εκτός του δίσκου στον νωτιαίο σωλήνα τότε έχουμε απόπτωση αυτού.

Συντηρητική αντιμετώπιση

Η λέξη-κλειδί στην συντηρητική αντιμετώπιση της δισκοκήλης είναι «αποσυμπίεση». Όσο το βάρος του σώματός μας πιέζει τον τραυματισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο, τόσο το πυρηνικό υλικό θα εξωθείται εκτός αυτού, ερεθίζοντας την παρακείμενη νευρική ρίζα και παρατείνοντας τα συμπτώματα της ισχιαλγίας.

Η αποσυμπίεση αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όσο και στο σπίτι.

Κατά τη συνεδρία:

  • Zέσταμα και χαλάρωση των παρά τη σπονδυλική στήλη μυών με μαλάξεις.
  • Xρήση της τεχνικής «κάμψης-έλξης» (flexion-distraction technique) στην οσφυϊκή μοίρα.
  • Χρήση ανατάξεων χειροπρακτικής τόσο στην οσφυϊκή μοίρα όσο και στην υπόλοιπη σπονδυλική στήλη.
  • Ανάπαυση στο κρεβάτι με τα πόδια τοποθετημένα ψηλά σε αρκετά μαξιλάρια.
  • Αποφυγή άρσης βάρους και κάμψης του κορμού εμπρός. Χρήση υποδημάτων χωρίς κορδόνια, αλλά και χρήση βοηθημάτων (π.χ. μακριές «γλώσσες» υποδημάτων) ώστε να μη χρειάζεται να σκύβουμε για να φορέσουμε τα παπούτσια μας.
  • Αποφυγή εργασιών που καταπονούν τη μέση (π.χ. σιδέρωμα, οδήγηση δίκυκλου) και χρήση ζώνης οσφύος ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια εργασιών που είναι αδύνατον να αποφευχθούν.
  • Χρήση θερμών επιθεμάτων.

Αποσυμπίεση στο σπίτι:

Με την αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης και την σωστή διαχείριση της φλεγμονής αποκαθίσταται η φυσιολογική αιμάτωση του νεύρου και επανέρχεται σταδιακά η φυσιολογική λειτουργία του ποδιού. Ο ασθενής ξαναβρίσκει την άνεση και ελευθερία στη βάδιση, και σιγά-σιγά επανακτεί, με τη βοήθεια ασκήσεων, ισχυρούς ραχιαίους και κοιλιακούς μύες.

Πρόληψη υποτροπής

Ακόμα και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να διατηρήσει ο ασθενής τον κορμό του δυνατό, ώστε να αποτραπεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Με ειδικές ασκήσεις ή ακόμα καλύτερα με συστηματική κολύμβηση οι πιθανότητες υποτροπής μειώνονται στο ελάχιστο. Επίσης πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο το σωματικό βάρος του πάσχοντα. Το σκύψιμο πρέπει να γίνεται με τα γόνατα και βαθύ κάθισμα, όχι με την κάμψη του κορμού. Οι επίπονες εργασίες πρέπει να γίνονται τμηματικά, με μικρά διαλείμματα.

Χειρουργική Θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενδείκνυται όταν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου ή όταν ο ασθενής αναπτύσσει προοδευτικά λειτουργικό περιορισμό και νευρολογικά συμπτώματα.