Φλεβίτιδα

Varicorse Veins2

Η Φλεβίτιδα είναι η φλεγμονή μιας φλέβας, συνήθως στα πόδια. Εμφανίζεται πιο συχνά σε επιφανειακές φλέβες. Φλεβίτιδα εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με θρόμβωση και στη συνέχεια ονομάζεται «θρομβοφλεβίτιδα» ή «επιπολής θρομβοφλεβίτιδα«.
Σε αντίθεση με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, η πιθανότητα ότι επιπολής θρομβοφλεβίτιδα θα προκαλέσει ένα θρόμβο να σπάσει και να μεταφερθεί σε τεμάχια στον πνεύμονα, είναι πολύ χαμηλή.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ & ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
• Ερυθρότητα και Οίδημα
• Πόνος ή κάψιμο κατά μήκος της φλέβας
• Σκλήρυνση των φλεβών (εμφάνιση που μοιάζει με καλώδια)

AITIA
Η φλεβίτιδα συνήθως προκαλείται από τοπικό τραύμα σε μια φλέβα, συνήθως από την εισαγωγή ενός ενδοφλέβιου καθετήρα. Ωστόσο, φλεβίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια επιπλοκή των διαταραχών του συνδετικού ιστού όπως ο Λύκος, ή του παγκρέατος, του μαστού, των ωοθηκών ή καρκίνων, ή ακόμη και από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων τα οποία ερεθίζουν τις φλέβες. Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση κληρονομικής φλεβίτιδας.
Επιφανειακή φλεβίτιδα συχνά παρουσιάζεται ως ένα πρώιμο σημάδι στο θρομβοαγγειίτιδα αποφρακτική (νόσος του Buerger), αγγειίτιδα που επηρεάζει τις μικρές και μεσαίου μεγέθους αρτηρίες και φλέβες σε περιφερικά άκρα συνδέεται συχνά με το κάπνισμα τσιγάρων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία συνήθως αποτελείται από στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, και τοπική συμπίεση (π.χ., με κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης). Εάν η φλεβίτιδα σχετίζεται με την τοπική βακτηριακή λοίμωξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά.