Δυσμορφία Hallux abducto valgus (Κότσι)

Hallux_large

Το κότσι σχηματίζεται όταν το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού κατευθύνεται προς το δεύτερο δάκτυλο. Αυτό προκαλεί ένα εξόγκωμα στο εσωτερικό άκρο του δακτύλου. Εναλλακτικές Ονομασίες: Hallux valgus, βλαισό μέγα δάκτυλο

Αίτια: Τα κότσια εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες και σε κάποιες περιπτώσεις είναι οικογενή. Τα άτομα που γεννιούνται με ανωμαλίες στα οστά των ποδιών είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν κότσι. Τα παπούτσια που είναι στενά μπροστά και έχουν ψηλό τακούνι, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη κοτσιού. Η πάθηση μπορεί να γίνει επώδυνη καθώς επιπλέον οστό και μια κύστη αναπτύσσονται στη βάση του μεγάλου δακτύλου.

Συμπτώματα: Ερυθρό, σκληρό δέρμα κατά μήκος του εσωτερικού άκρου του μεγάλου δακτύλου

Αντιμετώπιση:

  • Η ποδιατρική προσέγγιση για αντιμετώπιση της πάθησης είναι συντηρητική και αρχίζει με την αξιολόγηση των υποδημάτων και της στάσης και λειτουργίας του ποδιού. Τα παπούτσια αποτελούν προτεραιότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αρκετά φαρδιά και βαθιά στην περιοχή των δακτύλων έτσι ώστε να αποφεύγεται η πίεση στα δάκτυλα. Τα παπούτσια δεν πρέπει να είναι επίπεδα ούτε να έχουν μεγάλο ύψος στο τακούνι. Για καθημερινή χρήση το τακούνι δεν πρέπει να ξεπερνά τα τέσσερα εκατοστά. Καλό θα ήταν να έχουν κορδόνια ή αυτοκόλλητο για να κρατούν το πόδι σωστά μέσα στο παπούτσι. Σημαντικό στοιχείο είναι και το μέγεθος του παπουτσιού. Δεν πρέπει να είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό για να μην στριμώχνονται τα δάκτυλα.
  • Αν κάποιος ασχολείται με τον αθλητισμό τότε επιβάλλεται να φορά το κατάλληλο παπούτσι ανάλογα με το είδος αθλήματος που κάνει.
  • Αν εντοπιστεί κάποια ανωμαλία στην βάδιση, τότε μπορεί να εφαρμοστούν ειδικά πέλματα στα παπούτσια για να υποβοηθήσουν την λειτουργία των κάτω άκρων ή/και να ανακατανείμουν την πελματιαία πίεση αποφορτίζοντας έτσι την ταλαιπωρημένη περιοχή.
  • Μπορούν επίσης να δοθούν ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών στο πόδι.
  • Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο ο ποδίατρος θα παραπέμψει τον ασθενή για περαιτέρω αξιολόγηση.