Ώμος

images (2)

Ο ώμος είναι η πιο κινητή άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα. Οποιοδήποτε οίδημα, φλεγμονή, δακρύρροια, ή οστικές αλλαγές γύρω από τους τέσσερις τένοντες του ώμου μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη μετακίνηση του βραχίονα πάνω από το κεφάλι, πίσω από την πλάτη, ή ευθεία μπροστά.

Αιτίες:  Οι τένοντες περνούν κάτω από ένα άκαμπτο οστικό τόξο στον ώμο. Η πιο γνωστή αιτία του πόνου στον ώμο είναι διότι οι τένοντες παγιδεύονται κάτω από αυτό το τόξο. Οι συμπιεσμένοι τένοντες αναπτύσσουν φλεγμονή ή καταστρέφονται, μια κατάσταση που ονομάζεται τενοντίτιδα στροφικού πετάλου. Αυτό μπορεί να προκύψει από:

Γενική φθορά λόγω ηλικίας: Μια δραστηριότητα που απαιτεί συνεχή χρήση ώμου, όπως η ρίψη της μπάλας του μπέιζμπολ, ή δραστηριότητες-εργασίες στις οποίες θα πρέπει να σηκώνετε βάρη στους ώμους σας.

Πόνος στον ώμο μπορεί να οφείλεται επιπλέον σε:

Αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα στις αρθρώσεις γύρω από τον ώμο (σταδιακή μείωση των αρθρώσεων και απώλεια των προστατευτικών χόνδρων).

Θυλακίτιδα: Η θυλακίτιδα ( είναι η φλεγμονή του γεμάτου υγρού σάκου, ή ‘’προύσα’’, που βρίσκεται μεταξύ των τενόντων και του δέρματος ή των τενόντων και των οστών). Κανονικά, η προύσα προστατεύει τις αρθρώσεις και βοηθά στο να γίνει πιο ρευστή η κίνηση.

Κατάγματα των οστών του ώμου

Ψύξη: Συμβαίνει όταν οι μύες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι σκληραίνουν μέσα στον ώμο και κάνουν οποιαδήποτε κίνηση επίπονη και δύσκολη.

Φλεγμονή των περιφερειακών τενόντων του ώμου: Όπως αυτές που συνδέονται με τους δικέφαλους, από υπερβολική χρήση ή τραυματισμό.

Εξάρθρωση του ώμου: Συμβαίνει όταν το κόκκαλο σε σχήμα μπάλας του ώμου βγαίνει από τη θέση του.

Πρόληψη: Μάθετε κατάλληλες ασκήσεις για να τεντώσετε και να ενισχύσετε τους τένοντες του στροφικού πετάλου σας και τους μύες των ώμων. Ένας γιατρός ή φυσιοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει.