Πελματογράφημα – Ορθωτικά Πέλματα

Τα πόδια μας στηρίζουν καθημερινά το σώμα μας και είναι υπεύθυνα για την κίνηση μας. Το βάρος του σώματος κατά τη βάδιση επικεντρώνεται στο πόδι και την ποδοκνημική άρθρωση. Όταν το πόδι μας έχει κάποιου είδους δυσμορφία/ανωμαλία αλλάζει η στάση του σώματός μας, δεν είναι η σωστή, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πόνο και κούραση στη περιοχή του πέλματος. Η μη σωστή στάση σώματος μπορεί να επιφέρει λειτουργικά προβλήματα και να αυξήσει τις πιθανότητες για τραυματισμούς (π.χ. κατάγματα, διαστρέμματα, κλπ). Για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων- κακής στάσης σώματος- γίνεται χρήση ειδικών ορθωτικών πελμάτων.

Κατασκευάζονται από πολύ ελαφρύ πολυμερές υλικό και είναι επενδυμένα με αντιμυκητιακό υλικό. Είναι ξεχωριστά για κάθε ασθενή, παρέχοντας ιδανική υποστήριξη και ισομερή κατανομή βάρους.

Για την κατασκευή κατάλληλων ορθωτικών πελμάτων πρέπει να γίνει σωστή διάγνωση της πάθησης του ασθενή με βάση την αξιολόγηση του πελματογραφήματός του.

Το πελματογράφημα λαμβάνεται με την βοήθεια μιας ειδικής πλατφόρμας και ενός λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, χάρη στο πλήθος αισθητήρων πίεσης που υπάρχουν στην πλατφόρμα, είναι δυνατό να γίνει η απεικόνιση της μορφολογίας του πέλματος.

Το κάθε πελματογράφημα χωρίζεται σε 2 φάσεις:

1) Στατικό πελματογράφημα: Αναλύει τη σταθερότητα του εξεταζόμενου στην όρθια στάση.

2) Δυναμικό πελματογράφημα: Μετράει την πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της βάδισης σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό των πελμάτων και συγκρίνει βήματα από στατική και δυναμική μέτρηση δίνοντας τη δυνατότητα της ανάλυσης μεταξύ δυο ποδιών.

Με βάση το εξειδικευμένο λογισμικό είναι δυνατό να πάρουμε ποικίλα γραφήματα και μετρήσεις από ένα πελματογράφημα καθώς και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα από διαφορετικές μετρήσεις του ίδιου ασθενούς. Το πελματογράφημα είναι μια απλή ανώδυνη εξέταση που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, καθώς είναι η βασική αιτία προβλημάτων που έχουμε στα πόδια μας, στον αστράγαλο, στα γόνατα, στο ισχίο και στη μέση. Παρακάτω συνοψίζονται περιπτώσεις ασθενειών που προτείνετε η εξέταση με πελματογράφο και η κατασκευή ορθωτικών πελμάτων.

  • Πλατυποδία – Βλαισοπτερνία – Βλαισοποδία
  • Διαβητικούς ασθενείς ή μετεγχειρητικά διαβητικό πόδι
  • Κοιλοποδία-Σφυροδακτυλία – Γαμψοδακτυλία
  • Βλαισός μεγάλος δάκτυλος (Hallux Valgus,”κότσι”)
  • Συχνά διαστρέμματα
  • Μεταταρσαλγία, “κάλοι”, στη πελματιαία επιφάνεια
  • Ανισοσκελία – Σκολίωση
  • Επίμονη χαμηλή Οσφυαλγία
  • Τενοντίτιδα του Αχίλλειου
  • Επώδυνη πτέρνα (Ακανθα, απονευροσίτιδα, v. Sever κλπ)
  • Ασθενείς με παραμόρφωση είτε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα είτε από άλλη ρευματική   πάθηση.
  • Άτομα με πολύωρη ορθοστασία, βάδιση ή άθληση
  • Οστεοχονδρίτιδες άκρου ποδός, γόνατος

Στην φροντίδα ιδιαίτερων παθήσεων του ποδιού, εκτός από τα ορθωτικά πέλματα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υποδήματα, όπως στις περιπτώσεις του σακχαρώδους διαβήτη και της ρευματοπάθειας. Ειδικά ορθοπεδικά υποδήματα επιβάλλεται να χρησιμοποιούνται από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, στους οποίους απαγορεύεται να περπατούν με γυμνά πέλματα. Τα υποδήματα πρέπει να έχουν το σωστό πλάτος, επιπλέον βάθος και το πάνω μέρος τους να είναι από μαλακό δέρμα, ώστε να μη δημιουργούνται επιπλέον τραυματισμοί σε προεξοχές οστών ή σε αναπτυσσόμενες οστικές παραμορφώσεις. Το ειδικό πέλμα, το οποίο θα μπορεί να προσαρμοστεί μέσα στο υπόδημα, είναι απαραίτητο να είναι μελετημένο με όλες τις παραμέτρους, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να οδηγηθεί το πόδι σε επιπλέον βλάβη ή ακόμη και σε ακρωτηριασμό.