Οικογενειακά “βάρη”

Το λουμπάγκο, η δισκοπάθεια και η κήλη είναι συνήθεις οσφυαλγίες για τους γονείς. Πόνοι που δημιουργούνται κάνοντας τις πιο απλές κινήσεις: Είτε σκύβοντας γρήγορα να σηκώσουμε ένα παιδικό παιχνίδι από το πάτωμα, είτε σηκώνοντας το παιδί μας από το πάτωμα, τον καναπέ ή ακόμα και την κούνια.

Ο τρόπος της στάσης του σώματος, κατά τη διάρκεια κινήσεων όπως οι παραπάνω, αντανακλά στην καλή κατάσταση της  μέσης – πλάτης – αυχένα μας. Κι ακόμα κι αν το 5 κιλών βρέφος, δεν θεωρείται βαρύ, ο συνδυασμός της λάθος στάσης, σηκώνοντας το, και της επανάληψης αυτής (6 φορές την ημέρα) θα βάλει μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο την πλάτη – μέση – αυχένα μας.

Μπορεί να μας φαίνεται δύσκολο να μπαίνουμε κάθε φορά στη διαδικασία επιλογής τρόπου κίνησης και στάσης, αλλά όσο πιο συχνά το κάνουμε, τόσο πιο απλό θα γίνει.

Βασικές κινήσεις:

Κατεβείτε διατηρώντας την πλάτη ίσια, λυγίζοντας τα γόνατα μέχρι το σημείο που χρειάζεται, έχοντας τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ώμων. Αυτή η στάση, δίνει μεγαλύτερη ισορροπία άρα, στήριξη.

Σηκωθείτε διατηρώντας την πλάτη ίσια, χρησιμοποιώντας τους μύες των μηρών οι οποίοι είναι από τους πιο μεγάλους κ δυνατούς μύες του σώματος.

Όταν σκύβετε ή γυρίζετε, αποφύγετε να βάζετε το περισσότερο βάρος στην πλάτη, γιατί συνήθως επιβαρύνουμε την περιοχή κοντά στο δίσκο, εξ’ ου και τα συνήθη προβλήματα δισκοπάθειας.

Σήκωμα / τοποθέτηση παιδιού από/στην κούνια, πάτωμα, κ.α. Κρατήστε το παιδί με τα δύο χέρια, κοντά στον κορμό σας, στρίψτε όλο το σώμα σας προς την κατεύθυνση που θέλετε να μετακινηθείτε, χαμηλώστε το παιδί (στην κούνια ή στο πάτωμα) λυγίζοντας τα γόνατά ενώ κρατάτε την πλάτη ίσια μέχρι τη θέση του καθίσματος.

Μεταφέροντας το παιδί στα χέρια

Λάθος κίνηση: Κρατώντας το παιδί στο ένα γοφό (συχνή επιλογή όταν κάνουμε παράλληλες εργασίες), δημιουργείται πρόβλημα στην ισορροπία και μακροπρόθεσμα προκαλείται πόνος στο πίσω μέρος της πλάτης.
Σωστή κίνηση: Κρατήστε το παιδί σας σε όρθια στάση, στη μέση του θώρακά σας.

Τάϊσμα

Επιλέξτε κάθισμα με καλή στήριξη στην πλάτη και αποφύγετε το σκύψιμο προς το στόμα του παιδιού, καθώς αυτή η στάση, καταλήγει σε πόνο στο πάνω σημείο της πλάτης. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε μαξιλάρια ή σκεπάσματα για να ασφαλίσετε τη θέση του παιδιού.

Επιτρέποντας στην σπονδυλική στήλη να πάρει κλίση προς τα κάτω, το γνωστό «καμπούριασμα», βάζουμε μεγάλη πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης  καθώς η κίνηση στηρίζεται στις υποστηρικτικές δομές (σύνδεσμοι, τένοντες, μύες). Εάν το πίσω μέρος της πλάτης υποστηρίζεται και δεν ταρακουνιέται – προς τα πίσω, θα αποφύγετε τους πόνους.

10  χρήσιμοι κανόνες

  1. Συχνή άσκηση
  2. Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή
  3. Κρατάτε καλή στάση σώματος
  4. Πριν από κάθε άσκηση κάντε ζέσταμα και μετά τέντωμα (stretching).
  5. Αποφύγετε να παραγεμίζετε τις τσάντες ώμου.
  6. Στο γραφείο, κάντε συχνά διαλείμματα, με το να σηκώνεστε από την καρέκλα σας (περπάτημα, τέντωμα).
  7. Μην κρατάτε την συσκευή του τηλεφώνου σας μεταξύ του λαιμού και του ώμου σας.
  8. Επιλέγετε να κοιμάστε ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.
  9. Επενδύστε σε μια καλή καρέκλα γραφείου, καθώς και μαξιλαριού και στρώματος.
  10. Κάντε συχνά τεστ στη σπονδυλικής στήλη.