Ραιβόκρανο

Το ραιβόκρανο είναι μια ακούσια σύσπαση των μυών της περιοχής του αυχένα που αναγκάζει το παιδί να κρατάει το κεφάλι ή το λαιμό του σε πλάγια κάμψη ή σε κάποια άλλη αντικανονική θέση.

Από τι μπορεί να προκληθεί το ραιβόκρανο;

Συγγενές μυϊκό ραιβόκρανο: Η αιτία του μυϊκού ραιβόκρανου είναι ο τραυματισμός του μυός που συνδέει το στέρνο, την κλείδα και το λαιμό. Ο τραυματισμός μπορεί να γίνει και κατά τη διάρκεια του τοκετού αλλά και κατά την ενδομήτρια ζωή. Η πάθηση αναγνωρίζεται στις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες της ζωής του βρέφους, καθώς στον λαιμό του θα υπάρχει ένα μικρό εξόγκωμα στην πλευρά που τραυματίστηκε. Όταν ο μυς συσπάται, το βρέφος αναγκάζεται να κρατάει το κεφάλι του προς μια πλευρά.

Το σύνδρομο Klippel-Feil: Η πάθηση αυτή υπάρχει όταν γεννιέται το μωρό. Ο λαιμός του έχει μια κλίση που προκαλείται από ανωμαλία των οστών στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Τα σημάδια του συνδρόμου αυτού είναι ο κοντός και χοντρός λαιμός, η χαμηλή τριχοφυΐα στο μέτωπο και η περιορισμένη κινητικότητα στο λαιμό.

Ραιβόκρανο που οφείλεται σε τραυματισμό ή φλεγμονή: Η περίπτωση αυτή παρατηρείται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 9 ή 10 ετών. Οι μύες του λαιμού συσπώνται και αναγκάζουν το κεφάλι να κλίνει προς τη μια πλευρά. Είναι παροδικό και καλής προγνώσεως, αν όμως υποτροπιάσει συνιστάται έλεγχος και ιατρική παρακολούθηση.

Κάθε είδος ραιβόκρανου απαιτεί και διαφορετική μορφή θεραπείας: Παθητικές διατάσεις του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός, όπου οι ασκήσεις μπορούν να εφαρμοστούν και από τους γονείς μετά από εκπαίδευση. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ακόμη τη συχνή αλλαγή θέσεων και την ενθάρρυνση στροφής του κεφαλιού με ερεθίσματα προς την πάσχουσα πλευρά. Τέλος η χρήση αυχενικού κηδεμόνα σε μεγαλύτερα παιδιά σε θέση ελαφράς υπερδιόρθωσης.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αν το παιδί μας πάσχει από ραιβόκρανο είναι να βρούμε τρόπους να τεντώνεται ο μυς που έχει βραχυνθεί. Τοποθετούμε το κεφάλι του παιδιού ανάσκελα ή σε αντίθετη κλίση από αυτή της πάθησης. Το βάζουμε να καθίσει σε θέση τέτοια ώστε οτιδήποτε το ενδιαφέρει (τηλεόραση, παιχνίδια  κτλ.) να είναι αντίθετα από τη μεριά κλίσης του λαιμού. Χορηγούμε αναλγητικά. Τοποθετούμε κολάρο.